Güncel Piyasalar

Bist

9.875,06

% -0.160

Dolar

34.1586

% 0.070

Euro

38.2112

% 0.470

Altın

19858.8600

% 0.390

Sterlin

45.7985

% 0.660

Frang

40.3242

% 0.430

Yen

23.7900

% 0.640

Ruble

0.3681

% -0.190

Riyal

9.1162

% 0.150

Geleceğin bilim insanları YGA Kampı’nda buluştu


Geleceğin bilim insanları YGA Kampı’nda buluştu

Türkiye genelinde başlatılan ‘Anadolu’ya Bilim Göçü Projesi’ bilim müsabakasında YGA gönüllüleri Türkiye’nin her tarafından 25 bin çocuğa erişti. Bilim setleri ile çocuklar kendilerini tanımayı ve yeni projeler üretmeyi, birbirinden garip teknolojik çözümler oluşturmayı muvaffak oldular. Özyeğin Üniversitesi konut sahipliğinde tertip edilen YGA Kampı’na, manililer için güneş enerjisi ile çalışan yaya geçidi, ambulansların kaza yerine erişmesi için trafik ışığı tertip etmesi ve su tüketimini eksiltmek için uslu lavabo gibi yenilikçi 14 proje yer aldı. 

“Çocuklarımıza ihtimal vermemiz gerekiyor” 

Geliştirilen projeler hakkında söylemelerde bulunan YGA Başkanı Asude Altıntaş Güray, yüksekokula her yıl 50 bin lise ve üniversite talebesi müracaat ettiğini söyledi. Güray, “Türkiye’nin en parlak gençleri sosyal mesullük projeleri geliştiriyor. Teknolojik esaslı sosyal inovasyon geliştiriyorlar. Tamamen YGA’nin geliştirdiği bilim setleri ile cemiyetin en lüzum sahibi kesimlerine bilimi eriştiriyoruz. Reelinde bu çocuklarda özel mekteplerde okuyan çocuklarla denk fırsatlara sahip oluyor. Burada da gördüğünüz deneyler 25 bin müracaat arasından seçilmiş projeleridir. 14 farklı şehirden geliyorlar. Çocuklarımıza ihtimal verdiğimizde, yeniliğin hududu yok” ifadelerini kullandı.

Her zaman umutlu olduklarını belirten Güray, “Benim esas motivasyonum buradaki çocuklar. Onlar Türkiye’nin geleceği hem teknoloji kullanabiliyorlar hem de köklü anlamlı projeler üretebiliyorlar. Arada bizden bir şey çıkmaz diyoruz. Ama bu projeleri görünce bizim de inovasyonlar geliştirebileceğimizi inanıyorum” dedi.

Ambulanslar geç kalmasın 

Denizli Babadağ Molla Ahmetler Ortaokulu fen bilimleri hocayı olan Dilek Arslan, talebeleri Asiye Harmanda, Semiha Karaçay, Furkan Baklaya, Kadir Soysal ile beraber yoğun trafikte sıkışan ambulanslar için proje geliştirdiler. Dilek Arslan, emellerinin trafiğin çok yoğun olduğu ana kavşaklarda ambulansların trafiğe takılmadan geçebilmesi olduğunu belirtti. 

Arslan laflarına şöyle devam etti: “Sürücüler taşıtlarının içerisinde müzik sesi sarihken ambulansın sesini dinleyemiyoruz. Ambulans daha gelmeden sistem ile özel bir sinyal yollayacak. Bu sinyal otomatik olarak kavşaktaki zilin çalmasını ve ambulansın gittiği istikametin yeşil ışık değişik tarafların ise kırmızı ışık yanmasını sağlayacak. Değişik bir emelimiz ise Büyük kentlerde zaman problemini çözerek süratli bir biçimde hastalara erişebilmek”.

Âmâ nokta kazaları önlemek için ‘Uslu Kamyon’ 

Diyarbakır Bilim ve Sanat Merkezi talebeleri Barış Adar Çelebi ve Furkan Aksoy âmâ noktalardan kaynaklanan kazalarını eksiltmek için sensörleri bulunan bir kamyon geliştirdi. Barış Adar Çelebi projeyi şu biçimde anlattı:

“Kamyonlarda 4 tane âmâ nokta vardır. Bunlardandır en riskli olanı sağ ön taraftaki âmâ noktadır. Buradan kaynaklanan kazaların önüne geçmek için o noktaya bir mesafe idrak edicisi yerleştirdik. Mesafe idrak edicisiyle sıralı ledlere sinyal gidiyor ve sürücüyü uyarıyor. Bu biçimde kazaların önüne geçilebilir”.

“Güneş açsın, maniler kalksın” 

Denizli Bozkurt İnceler Atatürk Ortaokulu talebeleri Birsen Karaman ve Murat Çelik manililer ve yaşlılar için güneş enerjisi ile çalışan yaya geçidi planladılar. Yaşlıların ve manililerin trafikte karşıdan karşıya geçerken bazı kasvetler yaşayabildiklerini söyleyen Birsen Karaman, “Bizde bunu düşünerek güneş enerjisiyle çalışan projeyi yaptık. Yaya geçitlerine güneş enerjisi ile çalışan sandalyeler yerleştirdik. Enerjiyle beraber yaşlı ve manili yayalar emin bir biçimde karşıya geçebilecekler” ifadelerini kullandı.

“Uzay çöpleri geri dönüşüme kazandırılacak” 

Fatma Nur Tanrıverdi ve Can Ahmet Kolalı, uydulardan kaynaklanan uzay çöplerini yine geri dönüştürmeye kazandırmak için yaptıkları projeyi şu biçimde tanıttılar: “Uzay avcısı robotu uzaydaki çöpleri önündeki mıknatıs sayesinde topluyor ve haznesine ambar ediyor. Robot tekerrür dünyaya geri dönerek çöpleri özerk taşıta yüklüyor. Bilim insanları bir kısmını inceliyor bir kısmını da geri dönüşüme
yolluyorlar”.

Yapılan söylemede; alınan her bilim seti karşılığında 1 tane de lüzum sahibi bir mektebe armağan edilecek. Proje kapsamında bugüne kadar bin çocuğa bilim setinin verildiği kaydolunurken, bilim seti ile sınayarak bilen çocuklar için bir müsabaka başlatıldığı bilindi.  

ETİKERLER
BENZER İÇERİKLER
Yorum Yap